سئو چیست؟ چرا به سئو و بهینه سازی سایت نیاز داریم؟ - اسماعیل پورجعفر

سئو به معنی بهینه‌سازی موتورهای جستجو Search Engine Optimization (SEO) است و به مجموعه‌ای از روش‌ها و تکنیک‌هایی گفته می‌شود که برای افزایش رتبه یک وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک موتورهای جستجو استفاده می‌شود. با استفاده از تکنیک‌های سئو، وب سایت شما برای موتورهای جستجو بیشتر قابل فهم خواهد بود و در نتیجه بهتر در جستجوهای کاربران قرار خواهد گرفت. هدف نهایی سئو، افزایش ترافیک وب سایت و بهبود رتبه در نتایج جستجوی ارگانیک موتورهای جستجو است.

موتورهای جستجو چگونه کار میکنند ؟

موتورهای جستجو با استفاده از الگوریتم‌های پیچیده و بروز ، صفحات وب را برای پاسخ به درخواست‌های جستجوی کاربران در فضای اینترنت پیدا و ایندکس می‌کنند. این درخواست‌ها ممکن است شامل کلمات کلیدی، جملات کامل یا سوالات باشند.
هنگامی که کاربر یک درخواست جستجو وارد می‌کند، موتور جستجو به دنبال صفحات وبی می‌گردد که حاوی محتوایی مرتبط با کلمات کلیدی وارد شده باشد. برای پیدا کردن صفحات وب مرتبط، موتور جستجو از الگوریتم‌های مختلفی استفاده می‌کند که این الگوریتم‌ها اطلاعات را از صفحات وب به دست می‌آورند و آن‌ها را براساس عوامل متعددی مانند کلمات کلیدی، محتوا، عنوان، برچسب‌های متا، پیوندها و سایر عوامل ارزیابی و مرتب سازی می‌کنند.
همچنین، موتورهای جستجو نیز برای تشخیص محتوای بی‌ارزش و یا نامرتبط با کلمات کلیدی، از الگوریتم‌های پیشرفته ای توسط هوش مصنوعی استفاده می‌کنند. این الگوریتم‌ها با بررسی محتوای صفحات وب، پیوندهای ارسالی به آن صفحات و سایر عوامل، به صورت خودکار محتوای بی‌ارزش و نامرتبط را از نتایج جستجو حذف می‌کنند.
در نهایت، موتور جستجو نتایج جستجو را بر اساس ارزیابی‌های انجام شده نمایش می‌دهد و به کاربران اجازه می‌دهد تا با استفاده از پیوندها، به صفحات وب مرتبط و مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند.

موتورهای جستجو محبوب کدامند ؟

در حال حاضر گوگل به عنوان یکی از پر استفاده‌ترین موتورهای جستجو استفاده می‌شود. با توجه به آمارهای اخیر، حدود 92٪ ترافیک جستجو در سراسر جهان به گوگل تعلق دارد. البته در برخی کشورها، مانند چین، موتورهای جستجوی دیگری مانند بایدو و 360 نیز محبوب هستند.
به طور کلی، موتورهای جستجوی دیگری مانند بینگ، یاهو، یاندکس، داک‌داک‌گو، آمازون و … استفاده قرار می‌گیرند، اما به مراتب کمتر از گوگل استفاده می‌شوند. بنابراین، برای بهینه‌سازی وب سایت شما، بهتر است از بهینه‌سازی برای گوگل شروع کنید و سپس به سایر موتورهای جستجوی مورد علاقه خود نیز توجه کنید.

موتورهای جستجو محبوب کدامند ؟

چرا سئو و بهینه سازی سایت مهم است ؟

سئو یا بهینه‌سازی موتورهای جستجو برای وب سایت بسیار مهم است چون می‌تواند تأثیر مستقیمی بر روی رتبه وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک یا طبیعی داشته باشد. در واقع، اگر وب سایت شما در نتایج بالای جستجوگرها ظاهر شود، به احتمال زیاد باعث افزایش ترافیک وب سایت شما و در نتیجه افزایش فروش و درآمد خواهد شد. با انجام بهینه‌سازی درست و اصولی ، می‌توانید به عنوان یک عامل رقابتی در بازار، به وب سایت خود اعتبار و محبوبیت بیشتری ببخشید و به برندینگ خود نیز حتی کمک کنید. بطور کلی بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک از طریق سئو، به عنوان یکی از موثرترین راه‌های افزایش ترافیک وب سایت، افزایش فروش و درآمد، بهبود تجربه کاربری و اعتبار وب سایت شما می‌تواند مهمترین عوامل موفقیت شما برای یک کسب و کار دیجیتال مستقل باشد.

مراحل اصولی سئو و بهینه سازی سایت

سئو داخلی ( On-Page SEO ) :

On-Page SEO یا سئو داخلی، مجموعه‌ای از روش‌ها و تکنیک‌هایی است که در وب سایت اعمال می‌شود تا بهبود رتبه و نمایش وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک گوگل و دیگر موتورهای جستجو را تسهیل کند. در واقع، سئو داخلی بر روی عناصر و محتوای وب سایت اعمال می‌شود که بطور کلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

1. مطالعه و تحلیل کلمات کلیدی: برای اعمال سئو داخلی، لازم است که با مطالعه و تحلیل کلمات کلیدی مناسب، که به درستی با محتوای وب سایت شما هماهنگ است شروع کنید. با استفاده از این کلمات کلیدی در عناصر وب سایت، از جمله عنوان صفحات و توضیحات مرتبط، متن و تصاویر، به بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک کمک خواهد کرد.
2. بهبود تجربه کاربری وب سایت: بهبود تجربه کاربری وب سایت شامل ایجاد یک رابط گرافیکی کاربرپسند و مناسب، برنامه ریزی مناسب محتوا (تقویم محتوا ) ، ساختار صفحات و ارائه اطلاعات به کاربران با بهترین شکل ممکن است. این موضوع باعث افزایش بازدیدکنندگان و کاهش نرخ خروج کاربران از وب سایت شما خواهد شد.
3. بهینه‌سازی عناصر مختلف وب سایت: در سئو داخلی، بهینه‌سازی عناصر مختلف وب سایت از جمله عنوان‌ها، توضیحات Meta، URLها، عنوان‌های بخش‌ها و متن‌ها بسیار مهم است. بهینه‌سازی این عناصر برای کلمات کلیدی مناسب بهبود رتبه و نمایش وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک کمک می‌کند.
4. استفاده از لینک‌های داخلی: لینک داخلی به منظور ایجاد پیوند بین صفحات وب سایت شما استفاده می‌شود. این عمل بهبود ساختار و سلسله مراتب صفحات وب سایت را فراهم می‌کند و محتوای وب سایت را برای کاربران بهتر می‌سازد.
5. بهینه‌سازی تصاویر: بهبود سئو داخلی با بهینه‌سازی تصاویر با اندازه و فرمت مناسب، توضیحات alt با کلمات کلیدی مناسب و استفاده توضیحات مربوط به تصاویر، انجام می‌شود.
6. بهینه‌سازی محتوا: محتوا از اصلی‌ترین عناصر وب سایت است و به همین دلیل بهینه‌سازی آن برای کلمات کلیدی مناسب از جمله اولویت‌های اصلی سئو داخلی است. بهینه‌سازی محتوا شامل استفاده از کلمات کلیدی، استفاده از پاراگراف‌های مناسب، استفاده از عناصر بصری و استفاده از عناصری مانند تیترها، زیر تیترها و … است.
7. استفاده از نشانی رمزگذاری شده SSL سایت: استفاده از نشانی سایت امن یعنی HTTPS بهبود امنیت وب سایت شما را بهبود می‌بخشد. بهبود امنیت سایت باعث افزایش اعتماد کاربران و بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجو می‌شود.

بطور کلی سئو داخلی یک فرآیند پیچیده است که برای بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک بسیار مهم است. بهینه‌سازی عناصر مختلف وب سایت و بهبود تجربه کاربری، بهینه‌سازی محتوا و استفاده از تکنیک‌های بهینه‌سازی صفحات مختلف وب سایت به عنوان عوامل اصلی در سئو داخلی محسوب می‌شوند. با انجام SEO داخلی به شکل صحیح و مطمئن، می‌توانید بهبود رتبه وب سایت خود را در نتایج جستجوی ارگانیک داشته باشید و باعث افزایش ترافیک وب سایت و در نتیجه افزایش فروش و درآمد شوید. لازم به ذکر است که سئو داخلی یک فرایند پیوسته است و همیشه نیاز به به روز رسانی و بهبود دارد. همچنین، بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک نیاز به انجام سئو خارجی یا Off-page SEO نیز دارد که در ادامه به آن میپردازیم.

سئو خارجی ( Off-Page SEO ) :

Off-Page SEO یا سئو خارجی ، بر روی بهبود عوامل خارجی وب سایت تمرکز می‌شود. برخلاف On-Page SEO که بهبود عوامل داخلی را در نظر می‌گیرد، Off-Page SEO به بهبود اعتبار و ارتباطات وب سایت با دیگر وب سایت‌ها و منابع بیرونی متمرکز می‌شود. برخی از تکنیک‌های Off-Page SEO عبارتند از:
1. لینک سازی (Backlinks) : یکی از روش‌های موثر برای بهبود رتبه وب سایت، لینک سازی خارج از سایت است. در این روش، سایت‌های دیگر به وب سایت شما لینک می‌دهند و این باعث افزایش اعتبار وب سایت شما و بهبود رتبه آن در نتایج جستجو می‌شود. البته باید توجه داشت که لینک‌هایی که به سایت شما داده می‌شوند باید از سایت‌های معتبر و با اعتبار باشند.
2. شبکه های اجتماعی : حضور و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی می‌تواند بهبود رتبه وب سایت شما در نتایج جستجوی ارگانیک را تسهیل کند. با ایجاد حساب کاربری در شبکه‌های اجتماعی و انتشار محتوای مفید و مرتبط ، می‌توان به افزایش شناخت و شهرت برند و در نتیجه سئو برندینگ و افزایش ترافیک وب سایت کمک کرد.
3. فعالیت های خارج از سایت : مشارکت در فعالیت‌هایی نظیر نوشتن مقالات میهمان ( رپورتاژ ) ، پاسخگویی به سؤالات در انجمن‌های مرتبط با موضوع وب سایت، تبلیغات به اینفولئنسرهای شبکه های اجتماعی ، تبلیغات بیلبورد شهری ، تبلیغات چاپی ، تبلیغات در ویدیو ها ، تبلیغات در پادکست ها و … از جمله عوامل مهمی هستند که باعث جستجو بیشتر و مستقیم نام سایت شما در موتورهای جستجو میشوند که در نتیجه این موضوع اعتبار بیشتری به سایت شما میبخشد و فاکتور بسیار مهمی برای هوش مصنوعی و الگوریتم ها به حساب می آید.

بطور کلی، تکنیک‌های Off-Page SEO در جهت بهبود اعتبار و ارتباطات وب سایت با دیگر وب سایت‌ها و منابع بیرونی متمرکز هستند که بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجوی ارگانیک را تسهیل می‌کنند.

سئو فنی ( Technical SEO ) :

Technical SEO (تکنیکال سئو) به بهینه‌سازی بخش‌های فنی وب سایت می‌پردازد تا بهبود عملکرد سایت در موتورهای جستجو و بهبود تجربه کاربری کمک کند. برخی از موارد مهم تکنیک‌های سئو فنی یا سئو تکنیکال عبارتند از:

1. بهینه‌سازی سرعت بارگذاری صفحات: سرعت بارگذاری صفحات وب سایت برای تجربه کاربری بسیار مهم است. برای این منظور، از فشرده‌سازی فایل‌ها، کاهش تعداد درخواست‌های HTTP و بهینه‌سازی عکس‌ها و استفاده از شبکه‌های توزیع محتوا مانند Content Delivery Network (CDN) استفاده می‌شود.
2. بهبود قابلیت خواندن وب سایت توسط ربات‌های جستجو: ربات‌های جستجو، اطلاعات وب سایت را درک و بررسی می‌کنند و برای این کار نیاز دارند که وب سایت با استفاده از HTML ساده و بدون مشکل در هدر، فوتر و بخش‌های متنی طراحی شود.
3. بهبود قابلیت دسترسی وب سایت: تضمین دسترسی به صفحات وب سایت توسط ربات‌های جستجو و کاربران نیاز به اطمینان از عدم وجود مانع‌های فنی دارد. برای این منظور، نیاز است که وب سایت شامل ساختار مناسب لینک، استفاده از فایل robots.txt و sitemap باشد.
بهینه‌سازی وب سایت برای دستگاه‌های همراه: با توجه به افزایش استفاده از دستگاه‌های همراه برای جستجو وب سایت، این روزها بهینه‌سازی وب سایت برای موبایل بسیار مهم است. برای این کار، بهینه‌سازی صفحات وب سایت برای سازگاری با دستگاه‌های موبایل، بهبود سرعت بارگذاری و استفاده از روش‌های Responsive Design مورد استفاده قرار میگرد.
4. بهینه سازی ساختار لینک‌ها: بهینه سازی ساختار لینک‌های داخلی و خارجی سایت نیز در Technical SEO بسیار مهم است. بهینه سازی ساختار لینک‌ها، به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا سایت شما را بهتر فهمیده و در نتیجه رتبه آن را بهبود بخشید.
5. ایجاد نقشه سایت: نقشه سایت به عنوان یک نمایش کلی از ساختار سایت برای موتورهای جستجو استفاده می‌شود و به آن‌ها کمک می‌کند تا صفحات سایت را برای ایندکس کردن به راحتی پیدا کنند. برای این منظور، نقشه سایت باید به صورتی باشد که تمام صفحات و بخش‌های سایت به آن اضافه شوند و همچنین مطابق با پروتکل‌های موتورهای جستجو مانند Google Sitemap باشد. این کار به بهبود نمره سئو سایت شما در قسمت فنی کمک خواهد کرد و باعث افزایش امتیاز و بهبود رتبه سایت در نتایج جستجو می‌شود.
6. تگ کنونیکال ( Canonicalization ) : به کمک این تکنیک میتوان مشکلات تکرار محتوا و صفحات تکراری را در سایت حل کرد. در واقع Canonicalization به معنای تعیین نسخه اصلی و مناسب برای نمایش محتوای تکراری در سایت است. با استفاده از تگ کنونیکال، شما می‌توانید به موتورهای جستجو بگویید کدام نسخه اصلی و مناسب برای نمایش در نتایج جستجو استفاده شود. برای این کار می‌توانید با استفاده از تگ مربوطه در هدر صفحه، به موتورهای جستجو اطلاع دهید کدام نسخه باید برای نمایش به کاربران انتخاب شود.

روش های سئو و بهینه سازی سایت

سئو کلاه سیاه :

تکنیک سئو سیاه به تمام روش‌ها و تکنیک‌هایی گفته میشود که باعث بهبود رتبه سایت شما در موتورهای جستجو در مدت زمانی کوتاه میشود که عموما از روش های غیر اخلاقی و غیر قانونی رایج استفاده میکنند ولی از آنجا که با قوانین و الگوریتم‌های موتورهای جستجو در تضاد است پس از مدتی توسط الگوریتم ها و هوش مصنوعی موتورهای جستجو  شناسایی و در ادامه جریمه های سنگینی از جمله پنالتی صفحات و یا حتی دامنه را با خود در پی دارد.
به عنوان مثال، استفاده از کلمات کلیدی بیش از حد، استفاده از متن مخفی که برای کاربران قابل مشاهده نیست، ساخت پیوندهای داخلی و خارجی به صورت زیاد و غیر طبیعی، خرید لینک ، ساخت صفحات پر شده از کلمات کلیدی بدون محتوا، استفاده از محتوای تکراری (Duplicate Content) و… از جمله تکنیک‌های سئو سیاه هستند. خرید بک لینک ( link Farms ) پراستفاده ترین روش سئو کلا سیاه است که این روزها مورد استفاده سئو کاران کم دانش و یا کلاهبردار قرار میگیرد.

سئو کلاه سفید :

تکنیک سئو کلاه سفید به تمام روش‌ها و تکنیک‌هایی گفته میشود که با رعایت قوانین و الگوریتم‌های موتورهای جستجو به بهبود رتبه سایت شما در نتایج جستجوی گوگل کمک می‌کنند. به عنوان مثال، ساختاردهی مناسب و مفید برای کاربران، استفاده از کلمات کلیدی در محتوای سایت و مطالب بدور از بزرگنمایی ، بهینه‌سازی عناوین، توضیحات متا، تصاویر و سایر عناصر سایت برای الگوریتم‌های موتورهای جستجو، ساختارسازی مناسب برای پیوندهای داخلی و خارجی، به روزرسانی مداوم محتوای سایت و… از جمله تکنیک‌های سئو کلاه سفید هستند.
تکنیک‌های SEO کلاه سفید معمولاً به طور موثری برای بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو کاربرد دارند، زیرا با رعایت قوانین و الگوریتم‌های موتورهای جستجو، برای موتورهای جستجو معنی و ارزش بالاتری دارند و موجب بهبود رتبه سایت شما در نتایج جستجوی گوگل می‌شوند.

سئو کلاه خاکستری :

سئو کلاه خاکستری به تکنیک‌هایی گفته می‌شود که در برخی موارد با قوانین موتورهای جستجو در تضاد هستند، اما می‌توانند به شما کمک کنند تا رتبه سایت خود را در نتایج جستجوی گوگل بهبود بخشید. به طور کلی سئوکارها در این تکنیک‌ها برای بهبود رتبه سایت از روش‌های کلاه سفید استفاده می‌کنند، اما در برخی موارد قوانین را نادیده می‌گیرند و با استفاده از ترفندهایی، جایگاه بهتری در نتایج جستجو میگیرند. در واقع میتوان اینطور گفت که سئو خاکستری ترکیبی از روشهای سئو سفید و سیاه هست که در استفاده از این روش ترکیبی بسیار محتاط بود چون ممکن است صدمات جبران ناپذیری به دامنه سایت وارد کند.
برخی از تکنیک‌های سئو کلاه خاکستری شامل استفاده از محتوای تکراری یا مشابه برای بیشتر شدن در نتایج جستجو، ایجاد پیوندهای بدون محتوای مرتبط برای افزایش تعداد پیوندها، استفاده از کلمات کلیدی بیش از حد در محتوا یا برچسب‌های متا، استفاده از دامنه‌های مشابه یا دامنه‌های پارک شده و… هستند.
استفاده از تکنیک‌های سئو کلاه خاکستری ممکن است در برخی موارد به شما کمک کند تا رتبه سایت خود را در نتایج جستجو بهبود بخشید، اما در بلندمدت ممکن است باعث کاهش رتبه سایت شما شود و به دلیل عدم رعایت قوانین موتورهای جستجو، ممکن است با مشکلاتی مانند تنبیه‌های الگوریتمی گوگل روبرو شوید. بنابراین، استفاده از تکنیک‌های سئو کلاه خاکستری به جای روش‌های سئو کلاه سفید توصیه نمی‌شود و در استفاده از آن باید خیلی مراقب بود و دست به عصا حرکت کرد. لازم به ذکر این روش محبوبیت بیشتری به نسب به دو روش قبلی نزد سئوکاران میان رده دارد.

سئو کلاه سیاه ، سئو کلاه سفید ، سئو کلاه خاکستری

ابزارهای آنالیز سئو سایت کدامند ؟

برای آنالیز سئو و بهبود عملکرد وب‌سایت، ابزارهای متنوعی وجود دارند. برخی از مهم‌ترین این ابزارها عبارتند از:
1. Google Analytics : یکی از مهمترین ابزارهای تجزیه و تحلیل وب‌سایت، که اطلاعات جامعی در مورد بازدیدکنندگان، تعاملات آن‌ها با وب‌سایت، نرخ بازگشت و … را ارائه می‌دهد.
2. Google Search Console : این ابزار از سوی گوگل ارائه می‌شود و به وب‌سایت‌ها کمک می‌کند تا به راحتی در نتایج جستجو ظاهر شوند و مشکلات سئو را برطرف کنند.
3. SEMrush : یکی از محبوب‌ترین ابزارهای سئو است که به وب‌سایت‌ها کمک می‌کند تا رقبای خود را بشناسند و استراتژی‌های سئوی بهتری را پیاده کنند.
4. Ahrefs : یک ابزار سئو کامل با قابلیت‌های متعددی از جمله تحلیل کلمات کلیدی، بررسی لینک‌های ورودی، پیگیری رتبه کلمات کلیدی و… میباشد.
5. Moz : این ابزار برای مانیتورینگ و بهبود جایگاه وب‌سایت در نتایج جستجوی گوگل بسیار مفید است.
6. GTmetrix : یک ابزار رایگان برای اندازه‌گیری سرعت و بهبود عملکرد وب‌سایت است.
7. Google PageSpeed Insights : یک ابزار تحلیل کننده رایگان از گوگل است که کیفیت سرعت بارگیری وب سایت را ارزیابی می کند. با استفاده از این ابزار، می توانید به شناخت دقیق ترین عواملی که سبب کاهش سرعت وب سایت شما می شود بپردازید.

سئو سایت رو برون سپاری کنیم یا خودمان انجام دهیم ؟

تصمیم گیری برای برون‌سپاری یا انجام پروژه سئو وب سایت توسط خود کارفرما ، بستگی به عوامل متعددی دارد که باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد. اگر دارای تجربه و دانش کافی در زمینه سئو هستید و می‌توانید به طور مداوم به روز باشید، انجام پروژه سئو توسط شخص یا شرکت خودتان میتواند گزینه خوبی باشد. در این صورت، می‌توانید با استفاده از ابزارهای سئو و تکنیک‌هایی که در دسترس دارید، به بهبود رتبه سایت خود بپردازید. اما اگر در زمینه سئو تجربه کافی ندارید یا وقت کافی برای انجام پروژه ندارید، برون‌سپاری کردن پروژه به یک شرکت سئو معتبر و کارآمد، گزینه بسیار مناسبی است. شرکت‌های سئو با داشتن تجربه و دانش کافی، می‌توانند بهبود رتبه سایت شما را تضمین کنند و به شما کمک کنند تا هدف خود را در جستجوی گوگل و دیگر موتورهای جستجو برآورده کنید. لازم به ذکر است که باید به دنبال انتخاب یک مشاور سئو یا شرکت سئو قابل اعتماد باشید که تجربه کافی و دانش لازم را در زمینه سئو داشته باشد. همچنین باید توجه داشت که سئو یک فرآیند طولانی مدت است و نیاز به تلاش مداوم دارد.

قیمت سئو چگونه تعیین میشود ؟

هزینه سئو برای هر وب سایت متفاوت است و به عوامل متعددی از جمله حجم کار، پیچیدگی پروژه، رقابت کلمات کلیدی در صنف مربوطه ، وضعیت فعلی سایت، اولویت های کارفرما، زمانبندی مورد نیاز برای بهبود رتبه سایت ، سابقه و تجربه کار پیمانکار پروژه سئو و دیگر عوامل وابستگی مستقیم دارد. اکثر افراد متخصص یا شرکت های سئو به صورت سفارشی قیمت گذاری می کنند و بعضی از آنها هزینه را بر اساس ساعت کاری ، پکیج های خدمات سئو ( سئو محلی ، سئو کلمه ای ، مشاوره سئو یکباره یا ماهیانه و … ) مشخص می کنند. در هر صورت، قبل از شروع هرگونه پروژه سئو، بهتر است با شرکت های سئو مختلف تماس گرفته و نیازهای خود را با آنها مطرح کنید تا بهترین تخمینی از هزینه های مورد نیاز برای پروژه خود داشته باشید.

منابع :

Moz.com

Semrush.com

Searchengineland.com

5/5 - (3 امتیاز)